Maatschappelijke ondersteuning

Doelen, prestatie en nieuwe ontwikkelingen

1.1 Preventie

Prestaties

1.1.1 In alle stadsdelen ontmoetingsplekken, gericht op het voorkomen van eenzaamheid

Toelichting

Vanwege de gevolgen van Corona is na een onderzoek onder de aanbieders besloten om de lopende tenderprocedure voor Basisontmoetingsplekken te stoppen en deze met één jaar te vertragen. Deze vertraging past binnen het beschikbare budget.
De subsidieregeling zou potentiële gegadigden een gelijk speelveld (het principe van level playing field) om voor subsidie in aanmerking te komen moeten geven. Door de coronacrisis komt dit level playing field onder druk te staan. Concreet betekent de vertraging dat we niet 1 januari 2021 maar 1 januari 2022 overgaan van administratief penvoerders naar hoofdaannemers per Basisontmoetingsplek. Ook het aanwijzen van een aantal locaties voor Basisontmoetingsplekken heeft later gevolgen.

Bijsturingsmaatregelen

De subsidies worden jaarlijks verleend en periodiek (over het algemeen maandelijks) aan de aanbieders bevoorschot. Na afloop van het subsidiejaar moet de inzet van subsidie worden verantwoord. Vanwege Corona kunnen we eind dit jaar een deel van de subsidies niet rechtmatig vaststellen, omdat activiteiten niet conform afspraak geleverd zijn. Subsidierelaties moeten melden wanneer zij de gesubsidieerde dienstverlening niet kunnen continueren of wanneer zij de aan de subsidie verbonden verplichtingen niet kunnen nakomen (meldingsplicht). Om op een gestructureerde wijze inzicht te krijgen in de gevolgen van Corona voor de dienstverlening is aanbieders gevraagd om over de maand april hierover een vragenlijst in te vullen. De input uit deze uitvraag, samen met landelijke instructies, gebruiken we om een eenduidige richtlijn op te stellen voor verantwoorden van subsidies in 2020.

1.1.2 Versterken hulpbronnen en daarmee duurdere zorg en ondersteuning voorkomen

Toelichting

In de basis werken binnen Samen055 de partners in het sociaal domein en de gemeente goed samen. Dat heeft er onder andere mee te maken dat we in Apeldoorn al lang samenwerken. Direct na de decentralisaties in 2015 is dit netwerk ingericht. Professionals kennen elkaar en het informele netwerk is goed ontwikkeld.
De opgave voor het netwerk is partners verbinden om gezamenlijk integrale kracht te organiseren. Die kracht is gericht op verhogen kwaliteit van ondersteuning en afschalen van zorg (normaliseren), integraliteit en kostenbewustzijn, generalistisch werken bij de medewerkers bevorderen, helderheid en duidelijkheid voor de inwoner (waar moet een inwoner zijn, 1 methodiek, zo min mogelijk verschillende ondersteuners, 1 gezin1 plan) leren van elkaar en kostenbewust werken. Dat kan in de uitvoering beter qua methodisch werken en in de aansturing vanuit de gemeente.

In de verslagperiode zijn bovendien de volgende stappen gezet:
- Gezamenlijke ontwikkeling van een integrale methodiek van gesprek en triage
- Oplevering locatie Samen055-Oost voor opening in juni
- Ontwikkeling van een monitoringtool om inzet en uitkomst van integraal overleg te volgen.

Bijsturingsmaatregelen

We werken aan het beter methodisch werken en, vanuit het project Samen055, het verbeteren van de aansturing vanuit de gemeente.

Nieuwe ontwikkelingen

Toelichting

Status

Deze pagina is gebouwd op 08/20/2020 10:17:48 met de export van 08/20/2020 10:12:20