4.3 Onderwijsbeleid en leerlingzaken |
---|
Leerlingenvervoer:
We hebben voor het schooljaar 2019/2020 het routegebonden vervoer (leerlingenvervoer, dagbestedingsvervoer en jeugdwetvervoer) aanbesteed. Dit omdat we voor het route gebonden vervoer per augustus 2019 zijn uitgetreden uit de gemeenschappelijke regeling Vervoerscentrale Stedendriehoek (PlusOV).
Op basis van de nieuwe aanbesteding voor routegebonden vervoer verwachten we op dit moment dat we het budget voor leerlingenvervoer met € 360.000 gaan overschrijden. Hierbij hebben we voor zover mogelijk rekening gehouden met Corona maatregelen (80% compensatie en meerkosten 1,5 meter maatregel).
In de afgelopen maanden hebben we stilgestaan bij de kostenontwikkeling van het routegebonden (RGV) – en vraagafhankelijke vervoer (VAV). Ten opzichte van de huidige begroting van de gemeente Apeldoorn verwachten we op deze vervoersstromen substantieel hogere uitgaven in 2020. Deze hogere uitgaven worden met name veroorzaakt door het routegebonden vervoer. Bij de voorjaarsnota is daarom € 1,3 mln. opgenomen voor hogere kosten voor RGB. Hier zijn de volgende oorzaken voor:
- Een stijgende zorgvraag die direct doorwerkt op de vraag naar vervoer
- Een stijging aan solo-indicaties
- Er zijn minder (efficiënte) combi-ritten te maken, omdat Apeldoorn geen combi’s kan maken met andere gemeenten binnen het routegebonden vervoer
- De hoge kwaliteitseisen die wij vorig jaar in de aanbesteding aan de vervoerders hebben gesteld.
- De aantallen waarmee richting de aanbesteding gerekend is, zijn gebaseerd op aannames, dan wel (niet complete) data van PlusOV.
Zowel voor het routegebonden – als ook het vraagafhankelijke vervoer zijn we intern overleggen gestart om te kijken hoe de kosten op deze vervoersstromen kunnen worden gereduceerd. Mogelijkheden hiertoe zijn bijvoorbeeld (meer) te handhaven op de huidige beleidsregels maar ook te kijken naar nieuwe aangescherpte beleidsregels. Deze mogelijke ombuigingsmaatregelen moeten voor de MPB 2021-2024 nader worden geconcretiseerd. Waarbij het ook noodzakelijk is om de bestaande ombuigingsvoorstellen van programma 5 en 7 integraal te toetsen of deze impact hebben op deze vervoersstromen.
Noodopvang kinderopvang / scholen Corona
Gemeenten coördineren de noodopvang, in overleg met kinderopvangorganisaties en scholen. Deze opvang is zonder extra kosten voor ouders. De (gratis) noodopvang voor overdag is op 8 juni geëindigd maar de (gratis) noodopvang voor avond, nacht en weekenden wordt langer beschikbaar gesteld. Ook zijn ouders over deze periode geen eigen bijdrage verschuldigd. Ten tijde van het opstellen van deze Turap is nog geen beeld van de meerkosten die hieraan voor de gemeente verbonden zijn. Overigens heeft het Rijk hiervoor compensatie beschikbaar gesteld zodat we vooralsnog uitgaan van een budgettair neutrale situatie.